Ligging van je baby in de baarmoeder

Ligging van je baby in de baarmoeder

Gepubliceerd op

Tijdens de zwangerschap

In de eerste twee trimesters van de zwangerschap kan een baby nog lekker vrij en blij door de buik bewegen. Hoe groter de kleine wordt, hoe lastiger. Daarom nemen de meeste baby’s vanaf week 32 de achterhoofds ligging aan.

In de achterhoofdsligging ligt de baby opgekruld met de beentjes omhoog en rug richting jou buik. Dit is de meest ideale ligging omdat de schedelplaten zo iets over elkaar heen kunnen schuiven wanneer de baby door het geboortekanaal komt.

Zo’n 5 procent van de baby’s zijn wat eigenwijs. Zij besluiten een andere houding aan te nemen waardoor een natuurlijke bevalling moeilijker word. Wanneer een baby dwars of in stuit ligt zal rond week 36 een draaipoging ondernomen worden.

Hieronder zie je een afbeelding met alle benamingen van de verschillende liggingen. Lees hier meer over de ligging van de baby in de baarmoeder.

Ligging van je baby in de baarmoeder ouders van nu

Bron afbeelding: Ouders van Nu

Na de geboorte

Veel verloskundigen vinden het leuk om te laten zien hoe je baby in je buik gezeten heeft. Je merkt ook meteen dat je baby deze houding fijn vind, want de meeste baby’s stoppen direct met huilen wanneer ze in deze houding worden gelegd.

Soms lukt het niet om hier een foto van te maken omdat de baby een wat lastige start heeft gemaakt, maar wanneer het wel kan is het voor mij een uitdaging om hier een bijzondere foto van te maken. Ter inspiratie heb ik wat foto’s toegevoegd met de verhalen die erbij horen.

De meeste baby’s vinden het nog lange tijd heel fijn om in de zogenaamde foetus houding tegen je aan te liggen. Lekker met de beentjes opgekruld tegen je aan in een draagdoek bijvoorbeeld. Precies zoals je baby ook in je buik heeft gezeten, maar dan met het hoofd omhoog ๐Ÿ˜‰ .

Liefs Louise

p.s. Alle ouders hebben toestemming gegeven voor het delen van deze foto’s op mijn website. Een aantal foto’s mag ik alleen delen in deze blog omdat het een waardevolle aanvulling is. Hier ben ik de betrokken ouders heel dankbaar voor!

 

Louise van den Broek documentair levensfotograaf

Grote zus

Hoe bijzonder is het wanneer je als grote zus meteen na de geboorte van je broertje mag komen. Zijn kleine teentjes mag tellen en hem van onder tot boven mag verwonderen.

Dit geeft voor mij zoveel extra waarde aan deze foto.

Geboortefotograaf Zwolle

Muurschildering

Hoe bijzonder is het wanneer je baby dezelfde mooie kleuren heeft als de muurschildering van het ziekenhuis ๐Ÿ˜‰ . In het Isala ziekenhuis heeft iedere verloskamer een prachtige muurschildering. Toevallig was het deze keer echt een perfecte match.

Ligging van je baby in de baarmoeder

Veilig in de grote handen van papa

Wanneer het mag van de verloskundige, vraag ik altijd of deze foto gemaakt mag worden. Ik vind het zo bijzonder wanneer papa (vaak voor het eerst) zijn kindje in zijn grote handen beschermend vast houdt.

Lees hier het hele verhaal van deze bevalling

Louise van den Broek Moments in Life

Eigenwijs

Deze kleine man vond het eigenlijk maar onzin, die foetus houding. Is hij eindelijk geboren, wordt het ook natuurlijk hoog tijd om de wereld om je heen te bekijken.

Ik vond dit zo’n prachtig moment. Helemaal omdat mama erbij op staat.

Lees hier het hele verhaal van deze bevalling

Ligging van je baby in de baarmoeder stuitligging

Stuitligging

Wanneer een baby in stuit geboren wordt, kun je dit heel duidelijk zien aan de houding. Beentjes liggen dan vaak helemaal omhoog, wat een beetje onnatuurlijk oogt. Ik heb nu twee stuit bevallingen d.m.v. een keizersnede mogen fotograferen en een natuurlijke stuitbevalling.

Dat was heel bijzonder om mee te maken en ik ben dan ook heel blij dat ik deze foto mag delen. Want hier zie je heel goed hoe een baby met stuitligging in je buik zit.

Moments in Life Foetus houding

Veilig in papa’s handen II

Deze papa liet het zich geen twee keer zeggen om zijn zoon vast te houden. Prachtig toch, hoe de kleine zijn voetjes vast houd en die enorme bos haar!

Lees hier het hele verhaal van deze bevalling

Foetus houding

Uitzondering die de regel bevestigd

Deze kleine man vond het helemaal niet zo leuk in de foetushouding. Hij lag gewoon veel liever bij mama. Groot gelijk natuurlijk ๐Ÿ˜‰

Lees hier het hele verhaal van deze bevalling

Ligging van je baby in de baarmoeder

Allereerste foetus houding foto

Dit is de allereerste foto in foetus houding die ik heb gemaakt. Een foto waar ik nog altijd heel trots op ben!

Luc is geboren na een geplande keizersnede in het Isala ziekenhuis. Wist je trouwens dat ik inmiddels in dat ziekenhuis toestemming heb om mee te gaan de OK op in het geval van een keizersnede? Ook in het St. Jansdal Harderwijk, Anthonius Leidsche Reijn en Meander Amersfoort mag ik mee.

Lees hier het hele verhaal van deze bevalling

Ligging van je baby in de baarmoeder Meconium

Oeps

Hahahaha dit was dus een oeps momentje. De foetushouding is dus blijkbaar ook het ideale poep houding. ๐Ÿ˜‰ ย Heerlijk in papa zijn handen. Kun je meteen zien hoe zwart en dik meconium is (eerste ontlasting van een baby).

Ligging van je baby in de baarmoeder

Tweeling

Deze twee flinke jongens hebben samen bij mama in de buik gezeten. Beide lagen netjes met hun hoofd naar beneden, dus perfect voor een natuurlijke bevalling. Papa kon ze natuurlijk niet alleen zo vast houden, maar met hulp van de verpleegkundige hebben we dit mooie beeld kunnen maken.

Ligging van je baby in de baarmoeder

Soms heb je gewoon heel veel geluk als fotograaf. Zoals in dit geval. Bij daglicht geboren, prachtige diep grijze muur en in papa’s handen geeft een hele bijzondere foto die je zo aan de muur kunt hangen toch?

Lees hier het hele verhaal van deze bevalling

Denk je erover om mij als geboortefotograaf in te huren?

Dat zou ik heel erg leuk vinden! Op onderstaande pagina lees je alles over mijn diensten. In verband met de coronacrisis kan ik in mei en juni geen geboortes meer aannemen. Vanaf juli neem ik onder voorbehoud weer geboortes aan. Dat wil zeggen dat wanneer je boekt, maar ik mag er niet bij zijn vanwege de maatregelen rondom het virus, je niets hoeft te betalen of de reportage kunt omzetten in een kraamreportage.

Augustus en september heb ik nog beperkt ruimte en in oktober, november en december heb ik nog volop ruimte.

 

Meer informatie over geboortefotografie
Online marketing bureau