Ons leven op de boerderij

Ons leven op de boerderij

Gepubliceerd op

Shortlist zilveren camera

16 januari kreeg ik een mailtje waarbij mijn hart zeker een slag oversloeg: “Gefeliciteerd, u heeft met uw inzending de shortlist voor de zilveren camera gehaald”.

Jammer genoeg heb ik uiteindelijk niet de top drie gehaald van de categorie (cultuur) waar ik voor had ingezonden, maar eerlijk is eerlijk… enorm trots ben ik wel!

Prijswinnaar of niet – graag wil ik deze serie delen. Om ook een keer een positief licht te werpen op het boerenleven dat in deze tijd (in mijn ogen onterecht) zoveel te verduren heeft. Waar een zwalkende overheid niet weet wat ze wil en meningen van mensen met een grote afstand tot de agrarische wereld en zonder kennis van zaken de discussie overheersen.

Om te beginnen bij het begin:

Drie jaar geleden won mijn schoonmoeder tijdens de feestweek in ons dorp een cadeaubon van Moments in Life voor een familiereportage. Van alle mogelijke prijzen won zij uitgerekend deze. Hoewel ze uiteraard nooit voor foto’s van mij zou hoeven betalen, wilde ze de bon graag inruilen voor een reportage over de boerderij en dan met name het overname proces van mijn schoonvader naar mijn man.

Dit zag ik direct zitten en we spraken af dat ik alle werkzaamheden zou vastleggen. Tussendoor zijn we getrouwd, is onze zoon geboren, zijn we verhuisd naar de boerderij en is wordt ons tweede kleintje bijna geboren… Kortom, het is een langdurig persoonlijk project geworden, waarbij de serie ieder jaar mee groeide met mijn eigen ontwikkeling.

Full monty workshop

Nadat ik afgelopen jaar de full monty workshop volgde, was de groei zo enorm, dat Jacqueline mij motiveerde om deze serie in te sturen voor de zilveren camera.

Voor mij een enorme stap. Niet alleen omdat de zilveren camera de prijs is voor journalistieke fotografie, maar vooral ook omdat deze serie zo dichtbij mij staat. Deze serie maakt mij kwetsbaar want het laat zoveel zien van mij en mijn gezin.

Zoals ik al eerder aangaf ben ik vooral trots; op het leerproces dat ik heb doorgemaakt (wat mij niet gelukt was zonder de mentoren van de full Monty workshop, en dan met name Jacqueline Dersjant), Trots op het familiebedrijf dat mijn man (derde generatie) voortzet, trots op het bedrijf dat dit jaar de 70e oogst heeft binnen gehaald, trots op hun harde werken en hoe ze omgaan met alle moeilijkheden en uitdagingen die bij het runnen van een akkerbouwbedrijf komen kijken, trots op de manier waarop ik onzichtbaar kan zijn in de foto’s doordat ze zich helemaal niets van mij aantrekken en trots dat wij onze kinderen dit leven kunnen bieden.

Ondanks dat ik niet gewonnen heb, voel mij wel een winnaar, want deze beelden zijn en blijven voor ons van onschatbare waarde.

Liefs Louise

P.s. De daadwerkelijke winnaars en hun indrukwekkende series zijn te vinden op de website van de zilveren camera. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Moments in Life akkerbouwbedrijf van den Broek Moments in Life akkerbouwbedrijf van den Broek Akkerbouwbedrijf van den Broek Akkerbouwbedrijf van den Broek Akkerbouwbedrijf van den Broek Akkerbouwbedrijf van den Broek Akkerbouwbedrijf van den Broek

Online marketing bureau