3 stijlen trouwfotografie uitgelegd

Geplaatst door op 12 januari 2016 in Inspiratieblog, Portfolio | Geen Reacties

Stedelijk museum Kampen

3 stijlen trouwfotografie uitgelegd

Welke stijl past bij jullie?

Vroeger was trouwfotografie een kwestie van heel veel poseren. Niet zo gek als je bedenkt dat je slechts een paar rolletjes had die volgeschoten konden worden. Met de komst van de digitale camera is hier in hele korte tijd heel veel verandering in gekomen. De stijl waarbinnen een fotograaf werkt is heel bepalend voor het eindresultaat. Via deze blog leg ik uit wat de meest gebruikte stijlen (traditioneel, journalistiek en editorial) van dit moment inhouden.

1. Traditionele trouwfotografie

De traditionele trouwfotografie word gekenmerkt door de instructies die de fotograaf geeft en de klassiek geposeerde foto’s die hieruit voortkomen. Traditionele trouwfotografen onderbreken/ -regisseren soms ook tijdens jullie trouwdag om op deze manier alle gebeurtenissen zo perfect mogelijk vast te leggen. Ook wordt er vaak veel tijd uitgetrokken voor de fotoshoot op een mooie/ -speciale fotolocatie.

 

2. Journalistieke trouwfotografie

Journalistieke trouwfotografen hebben als doel om alle momenten van jullie dag zoveel mogelijk vast te leggen zoals het op dat moment gebeurt. De trouwreportage wordt zo een mooie documentaire van jullie dag waarop veel aandacht is voor alle emoties, van een lach tot een traan. Een journalistieke trouwfotograaf zal dan ook geen momenten onderbreken omdat het er nog “net niet” goed genoeg op staat.
Sommige journalistieke fotografen werken zelfs niet meer met een “traditionele” geposeerde shoot en willen alleen nog maar echte momenten vastleggen.

Let wel op. Er zijn veel fotografen die zich journalistiek trouwfotograaf noemen, maar dit niet zijn. Wanneer je een website ziet met voornamelijk geposeerde beelden waarop mensen in de camera kijken, dan weet je dat deze fotograaf in ieder geval niet 100% journalistiek werkt.

Winterbruiloft Zwolle

3. Editorial trouwfotografie

Bij fotografen met een editorial werkwijze gaat er veel aandacht uit naar details, zoals de bloemen, de jurk en de aankleding. In het portfolio van een editorial fotograaf vind je doorgaans dan ook veel beelden van stillevens en portretten waar de aandacht naar de details uitgaat. Deze stijl geeft vaak een mooie reflectie van de dag en besteedt minder aandacht aan het verhaal. De foto’s zullen er ontzettend mooi uitzien, maar er zijn wel veel (onderbrekende) instructies van de fotograaf nodig om een dergelijk eindresultaat te creëren.

 

tweedaagse bruiloft Zwolle-10

4. Mijn stijl van werken

Veel fotografen werken met een hoofdstijl en mixen daarnaast met wat andere stijlen. Dit is ook niet zo gek gezien het feit dat de verschillende stijlen hier en daar ook zeker overlap met elkaar hebben.

Zelf werk ik voornamelijk journalistiek. Mijn kracht ligt in het zien en vastleggen van echte momenten. Ik werk onopvallend op de achtergrond, al zal ik tijdens een eventuele loveshoot (op de dag zelf) natuurlijk altijd tips voor het poseren geven. De loveshoot vind ik namelijk ook ontzettend leuk. Het is iedere keer weer een uitdaging om jullie vast te leggen zoals jullie zijn op een ongedwongen en spontane manier!

Meer weten over mijn manier van werken?

Nog op zoek naar een bruidsfotograaf?